Wedstrijdzaken

DWS Oosterpoort speelt al haar wedstrijden in KNVB-competities. Dit houdt in dat er een aantal zaken geregeld zijn waar je rekening mee moet houden.

Digitaal wedstrijdformulier
Vanaf het seizoen 2016-2017 worden wedstrijden geregistreerd met het mobiel digitaal wedstrijdformulier (mDWF). Dit gaat via de app wedstrijdzaken (in de Appstore danwel Google Play te downloaden) voor mobiele telefoon op tablet. In deze app zijn alle clubspelers geregistreerd. Wedstrijden komen in de app zodat teamleiders het team kunnen samenstellen. Er zijn heel wat kleine basisdingen die daarvoor geregeld moeten worden voorafgaan aan de competitie. Het bestuur heeft een belangrijk deel hiervan reeds gedaan. Een update over de app en een korte briefing aan de teamcaptains volgt na beschikbaar stellen van de app. Wat dan nog resteert:

 1. Zelf een inlog maken (dit kan alleen met de emailadres die bij de club bekend is) en de app intalleren.
 2. Je foto controleren op herkenbaarheid
 3. Doorgeven per team wie teamcaptain kunnen zijn.

Voor meer informatie kun je ook de presentatie en Q&A downloaden op de KNVB Assist website. Ter informatie, het bestuur is ook bij de presentatie aanwezig geweest en kan je ook meer vertellen.

Spelregels
Het reglement voor de wedstrijden is redelijk uitgebreid en droge kost. Hierbij een korte resumé, zie het als een kick-off voor beginnende leden.

 1. Maximaal aantal spelers is 14 (9 wissels). Dit is exclusief een eventuele reservekeeper.
 2. Bij afwezigheid van een officiële scheidsrechte is de thuisspelende team verantwoordelijk voor het leveren van een scheidrechter. Dit mag elke bondslid van de KNVB zijn, dus ook een speler uit je eigen team.
 3. Voorafgaand aan de wedstrijd dien je via het mDWF een team samen te stellen en te bevestigen. Dit kunnen alleen teamcaptains, zie mDFW pagina.
 4. De aftrap: Je moet op je eigen helft staan EN de bal moet bij de aftrap naar voren worden gespeeld.
 5. Spelhervatting: Wanneer de bal is stilgelegd (uit of afgefloten) moet je met de voet hervatten (alleen de keeper verplicht met de handen bij een “doeltrap”).
 6. In intrap van de zijkant: Bal moet stil liggen EN je moet met beide voeten buiten het veld staan.
 7. Een spelhervatting moet binnen 4 seconden plaatsvinden (vanaf dat de bal stil ligt).
 8. Wanneer een spelhervatting niet aan 6 of 7 voldoet krijgt de tegenpartij een vrije trap (of intrap).
 9. Overtredingen fysiek: Afschermen van de bal (obstructie), fysiek contact (schouderduw), slidings met risico van het raken van een tegenstander.
 10. Gele kaart is tijdstraf van 2 min. Zit je tijd uit op de strafbank (stoel) naast het scorebord. De tijdstraf wordt per direct opgeheven bij een score van de tegenpartij.
 11. Rode kaart is direct van veld verwijderd worden. Tijdstraf is 5 min. De tijdstraf wordt per direct opgeheven bij een score van de tegenpartij. Ga dan ook gewoon douchen en neem plaats op de tribune.

Uitgebreide spelregels voor het zaalvoetbal kun je hier terugvinden.

Respect
De scheidsrechters die door de KNVB worden aangesteld zijn opgeleid om een wedstrijd te begeleiden. Dat houdt in dat ze niet zomaar een beslissing nemen. Als speler accepteer je deze beslissing ALTIJD en speel je onder zijn leiding de wedstrijd uit. Vergeet nooit: je voetbalt voor de lol! Geen KNVB-scheidsrechter of een ’thuisfluiter’? Zelfde regels als hiervoor, bezwaren kun je aantekenen bij het bestuur van onze mooie club, wij nemen dit serieus op.

Accommodatie
Voorafgaand aan de wedstrijd is de thuisspelende team verantwoordelijk voor het speel gereed maken van de zaal. Speelt jouw team in Hoogkerk als eerste, houdt er dan rekening mee dat je de doeltjes klaar moet zetten (en vastmaken aan de grond), het scorebord moet klaarzetten en eventueel twee banken voor het wisselen. Officieel moet er ook een stoel naast het scorebord staan voor het uitzitten van een straftijd. Speelt jouw team in Hoogkerk de laatste wedstrijd dan zorgt jouw team voor het netjes achterlaten van de accommodatie na de wedstrijden. Doeltjes opruimen en scorebord achter het net.

KNVB downloads
Wil je nog meer informatie of een gedetailleerd beeld van spelregels en wedstrijdregels? Ga dan naar de downloadpagina van de KNVB. Hier staan een aantal downloads voor zaalvoetbal, tuchtzaken, dispensatieregelingen etc.